top of page

Kuvapankki ja sen luominen - paljon muutakin kuin vain kuvia

Oma kuvapankki voi olla yrityksenne salainen ase! Omat kuvat ovat nimittäin just teidän toiminnan, ihmisten, arvojen ja brändin näköisiä. Samanlaisia ei vastaan kävele ja erottautuminen kilpailijasta on siis taattu. Omat kuvat myös säästää kuvapankkisuon kahlailulta, kun kuvat löytyy omasta arkistosta. On siis enemmän kuin järkevää pitää kuvapankki ajan tasalla ja päivittää sinne tuoreita kuvia säännöllisesti. Jos ei oikein tiedä, että mistä lähteä liikenteeseen – tai luoja paratkoon – ajattelit lähettää tarjouspyynnön ilman sen tarkempaa suunnitelmaa, niin tässä alla joitain vinkkejä.


Kiotolaisen temppelin pihalla ihastuttanut toivomuslampi jäi matkamuistoksi Finnairin toimeksiantomatkalta Aasiaan.
Kiotolaisen temppelin pihalla ihastuttanut toivomuslampi jäi matkamuistoksi Finnairin toimeksiantomatkalta Aasiaan.

Valokuvaaja apuna jo suunnitteluvaiheessa

Jos kuvapankkikuvausten suunnittelu ei ole tuttua eikä kuvakonseptiakaan oikein ole, niin kuvaaja voi auttaa muussakin kuin itse kuvauksessa. Kuvapankkikuvausten suunnittelu ei ole sitä, että valokuvaajalle lähetetään tarjouspyyntö saatteella “haluamme ajattomia, raikkaita kuvia toimistoltamme”. Mitä on raikas kenellekin ja tarkoittaako ajattomuus viittä kuukautta vaiko viittä vuotta. Kuvaaja voi auttaa konkretisoimaan teidän omaa kuvalinjaa tekemällä moodbroadin tai vaikkapa luonnokset tekoälyn avulla tavoitellusta kuvatyylistä. On eri asia nähdä raikkaus kuin kuvitella se. Esimerkkien avulla voi myös visualisoida, missä ja miten teidän brändivärit voisi näkyä kuvamaailmassa.


Käyttötarkoitus on kuningas

Niin kuin kaikessa sisällössä nykyään, kuvapankkikuvissakin pitää miettiä kuvien käyttötarkoitus. Tehdäänkö someen, printtiin, vaiko ehkä ulkomainontaan sopivaa materiaalia. On turha ampua haulikolla kärpästä; jos tiedätte, että markkinointinne keskittyy seuraavat viisi vuotta verkkoon, on turha luoda viidensadan megan tiedostoja kuvapankkia tukkimaan. Ja vastaavasti, jos tavoitteena on tehdä monimediamainontaa, jonka ilmenemismuodot ovat vielä hämärän peitossa, totta kai kannattaa kuvata teknisesti niin hyvää kuin mahdollista. Lopullinen kuvakoko ja -formaattit vaikuttaa myös kuvasisältöön; postimerkkiin tehdään yksinkertaista – julisteeseen voi upottaa yksityiskohtia.


Mitä haluat sanoa ja kenelle?

Tavoite se on kuvallakin. Jos haluat “yleisen toimistokuva”, niin mitä sen pitäisi kertoa ja kenelle?Kerro selkeästi tavoitteesi: haluamme näyttää potentiaalisille rekrytoitaville, miten rento ja moderni työympäristö meillä on. Jolloin yleinen toimistokuva muuttuikin kuva-aiheeksi “rento työyhteisö tiimipalaverissa modernissa toimistomiljöössä”.


Hyödynnä vuodenajat

Joulukuvia on hankala ottaa kesäkuussa saati päivettyneitä henkilöstökuvia marraskuussa. Kuvauksissa pitää siis osata ennakoida kuvatarpeita ensi viikkoa pidemmälle. Jotta kuvamateriaalista saadaan monipuolinen, niin kkuvaukset voi jakaa vaikkapa kahteen osaan niin, että kuvataan osa kuvista kesällä ja osa lumikeleillä. Tai karmeimpien kelien aikaan suunnitellaan napakka sisämiljöökuvaus.


Kuka teidän kuvissa esiintyy?

Parhaimmillaan työpaikan henkeä saadaan kuviin oikeilla ihmisillä, sillä teidän omalla porukalla. Vaan aina ihmiset ei innostu, joten kannattaa harkita ulkopuolisten mallien hankintaa ja varata siihen myös budjettia. Jos oma henkilöstö on mukana kuvauksissa, niin jokaiselle pitää antaa selkeä info siitä, missä, milloin ja miten kuvataan ja miten siihen pitää valmistautua. Ja muistaa mallisopimukset, joissa kuvaaja auttaa kyllä mielellään.


Kuvatuotanto eli käytännön järjestelyt

Mallien aikataulutus ja itse yksittäisten kuvien suunnittelu on myös aikamoinen hässäkkä; kuka on asiakaspalvelija, kuka asiakas, ja jos asiakaspalvelutilanne kuvataan aulassa, niin mikä on logistisesti looginen seuraava kuvauspaikka, jotta ei liikuta kattoterassilta kellariin ja takaisin koko kuvausryhmän kanssa. Ja onko kellari edes sopiva kuvauspaikka?! Kuvaaja näkee helposti toimiston tai muun lokaation mahdollisuudet ja ne puutteetkin kuvauksia ajatellen. Koko päivän kuvauksissa tarvitsee myös ruokaa kuvausryhmälle, meikkaajan oikeaan aikaan paikalle, puvustusohjeet malleille ja mitä vielä.. Kaikessa tässä voin auttaa!


Kuvankäsittely ja kuvaversiot

Kuvankäsittely on osa kuvausta, ja sillä luodaan visuaalisuuden viimeinen silaus. Kuvamaailmasta voi tehdä kylmän viileää, modernin ja raikkaan, hempeän ja tunnelmallisen .. Henkilökuvatkin käsitellään yhteneväisiksi (mutta ei liikaa, vahanaamat ei herätä luottamusta!). Ja käsittelyn jälkeen luodaan tarvittavat kuvaversiot, oli ne sitten vain nettiin pienennetyt matalaresoluutiokuvat tai someen sopivasti rajatut kuvat. Myös kuvien arkistointi ja metatiedot kannattaa miettiä jo etukäteen: nimetäänkö kuvat jonkun tietyn logiikan mukaan ja mitä tietoa olisi hyvä sisältää kuvan metatietoihin.


Apua kuvapankin suunnitteluun tai kuvausten järjestelyyn

Kuvaajalla on paras asiantuntemus kuvista, kuvauksista ja tuotannosta ylipäätään. Kuvaajan mukanaolo jo suunnitteluvaiheessa auttaa näkemään erilaisia mahdollisuuksia ja ehkä kustannussäästöjäkin!


Jos kaipaat apua kuvapankkikuvausten suunnittelussa, ole yhteydessä.

I am here to serve!

Lilith Osk logo

©Riitta Supperi | Lilith Osk | Y 1083883-5

Studio: Suvilahdenkatu 7, Helsinki | riitta@riittasupperi.com | +358 407050577

bottom of page