fbpx

Potrettibingo! Homot riviin

Pride viikon kunniaksi julkaisen uudelleen vuonna 2014 kirjoittamani tekstin. Onneksi asiat ovat muuttuneet parempaan!

Eduskunnassa keskusteltiin eilen tasavertaisesta avioliittolaista. Keskustelu muistutti paikoitellen koulukiusaamista, jonka tarkoituksena oli lytätä avioliittolain muuttamisen kannattajat mahdollisimman karkeaan alatyyiin.

Samaa alatyyliä sain minäkin kokea viime kesänä, kun kuvasin Sunnuntaisuomalaisen homoaiheiseen juhannusjuttuun kuvituksen. Kuvasin vahvoja, persoonallisia ihmisiä, jotka uskaltautuivat kameran eteen edustamaan homoutta.

Kuvien julkaisun jälkeen minua lähestyi tuntematon henkilö tekstiviestillä. Hän oli nähnyt googlettamisen vaivan ja kaivanut yhteystietoni netistä. Eritteisiin keskittynyt viestittelijä penäsi minulta kantaani homouteen. Epämiellyttävä, mutta sinänsä harmiton viesti ei minua juuri hetkauttanut. Suurempia asioita tapahtui toisaalla.

Sunnuntaisuomalainen on kuuden maakuntalehden yhteinen sunnuntaisivusto. Kaksi näistä lehdistä sensuroi artikkelin pois sivuiltaan pelätessään suututtavansa lukijat. Journalistit antoivat uskonnollisten yhteisöjen äänekkäiden edustajien talloa sananvapauden jalkoihinsa.

Me ihmiset olemme kansoittaneet maan (raamatullisesti chic!) ja elämme pakosta toistemme lähellä. Mitä enemmän me toisiamme ymmärrämme ja osaamme antaa tilaa toistemme ajatuksille, sitä helpompi meidän kaikkien on olla. Miten toisen uskonnollinen tai seksuaalinen suuntautuminen voisi mitenkään haitata elämäämme?

Eikö olisikin helpottava ajatus elää onnellisten ja hyvinvoivien ihmisten keskellä, joiden ei tarvitse piilotella itseään?

Sananvapaus takaa meille journalisteille luvan kirjoittaa ja kuvata kaikkia aiheita. Samalla se myös velvoittaa. Kerromme asioista, joista emme ole samaa mieltä, jotka sotivat omaa maailmankuvaamme vastaan, karmeista asioista, joista on pakko tiedottaa, mutta niistäkin aiheista, jotka ovat kivoja ja joista tulee hyvä mieli.

Ja palataksemme eduskunnan keskusteluun: kehitin kaikille kansanedustajille ja miksei teille tavallisille hömötiaisillekin oman leikin: potrettibingon! Siitä voi itsekukin arvata ulkonäön perusteella, että mihinkäs kohtaan se homorivi oikein osuukaan.

Ja varsinaisena ilonpilaajana paljastan: potrettibingoa ei voi voittaa. Homous kun ei näy kuvassa. 

PS Tasa-arvoiseen avioliittoon liittyvä avioliittolain muutos vahvistettiin helmikuussa 2015. Muutos tuli voimaan keskiviikkona 1.3.2017. Avioliittolain muutos mahdollistaa avioliiton solmimisen myös samaa sukupuolta oleville.