valokuvaaja, valokuvataiteilija Riitta Supperin kuvasarja asunnottomista miehistä.

Riitta Supperi on seurannut valokuvaten ja videoiden Pelastusarmeijan asuntolan “Rälläkän” elämää Helsingissä kahden vuoden ajan 2008-2010. 

“Aloittaessani kuvauksia asuntola odotti suurta remonttia. Menneisyyteen jämähtänyt, synkkä ja tunkkainen tila majoitti melkein kolmesataa miestä piskuisissa kahden hengen huoneisissa. Tupakansavu täytti tilat, ja odotuksen tunne oli jo aikaa sitten muuttunut roikkuvaksi tunnelmaksi, epämääräiseksi tulevaisuudeksi, joka paksuna mattona vaimensi kaiken normaalin elämän.”

“Olin kameroineni lyhyt tuttavuus miesten elämässä. Silti keskustelut miesten kanssa ja kertomukset jotka tallensin videolle ovat avoimia, suoria ja pelkistettyjä tarinoita siitä, miten kukin on päätynyt vaille vakinaista asuntoa. Oman tarinan kertomisen tarve oli suuri, samoin myös kiitollisuus siitä, että jotakuta kiinnosti.  

Yhteiskunnassamme nämä miehet ovat unohdettuja, melkeinpä näkymättömiä. On helppo sulkea silmänsä.”

Asuntola remontoitiin kauttaaltaan 2011 ja uudistettuun asuntolaan rakennettiin nykyajan standardit täyttävät asuintilat. Samalla asuinpaikkojen määrä tippui alle puoleen.